Код УКНД 67.100.40

 

Проект

 

Зміна № 3 ДСТУ 4735:2007

Сторінка 1

Сторінок 10

 

МОРОЗИВО З КОМБІНОВАНИМ СКЛАДОМ СИРОВИНИ

Загальні технічні умови

1 РОЗРОБЛЕНО: Асоціація українських виробників «Морозиво і заморожені продукти» (АУВМ і ЗП)

2 ПРИЙНЯТО ТА НАДАНО ЧИННОСТІ: наказ … України № ХХХ від ХХХ

Чинна від хххх- хх-хх

 

Розділ 2.

Вилучити:

Технічний регламент щодо правил маркування харчових продуктів

ГОСТ 12.1005-88 ССБТ. Общие санітарно-гигиенические требования к воздуху рабочей зоны (ССБТ. Загальні санітарно-гігієнічні вимоги до повітря робочої зони)

ГОСТ 12.2.003-91 ССБТ Оборудование производственное. Общие требования безопасности (ССБТ. Процеси виробничі. Загальні вимоги безпеки)

ГОСТ 17.2.3.02-78 Охрана природы. Атмосфера. Правила установления допустимых выбросов вредных веществ промышленными предприятиями (Охорона природи. Атмосфера. Правила встановлення допустимих викидів шкідливих речовин промисловими підприємствами)

ГОСТ 656-79 Соки плодове и ягодные натуральне. Технические условия (Соки плодові та ягідні натуральні. Технічні умови)

ГОСТ 719-85 Консервы молочные. Кофе натуральный со сгущенным молоком и сахаром. Технические условия (Консерви молочні. Кава натуральна зі згущеним молоком і цукром. Технічні умови)

ГОСТ 1760-86 Подпергамент. Технические условия (Підпергамент. Технічні умови)

 

ГОСТ 1770-74 Посуда мерная лабораторная стеклянная. Цилиндры, мензурки, колбы, пробирки. Технические условия (Посуд для вимірювання лабораторний скляний. Циліндри, мензурки, колби, пробірки. Технічні умови)

ГОСТ 1937-90 Чай черный байховий нефасованный. Технические условия (Чай чорний байховий нефасований. Технічні умови)

ГОСТ 2858-82 Порошок яичный (Порошок яєчний)

ГОСТ 3056-90 Клей казеиновый в порошке. Технические условия (Клей казеїновий у порошку. Технічні умови)

ГОСТ 3716-90 Чай зелений байховий нефасований (Чай зелений байховий нефасований)

ГОСТ 4427-82 Апельсины. Технические условия (Апельсини. Технічні умови)

ГОСТ 4428-82 Мандарины. Технические условия (Мандарини. Технічні умови)

ГОСТ 4429-82 Лимоны. Технические условия (Лимони. Технічні умови)

ГОСТ 5531-70 Орехи лещины (Горіхи ліщини)

ГОСТ 6822-67 Масло шоколадное. Технические условия (Масло шоколадне. Технічні умови)

ГОСТ 6828-89 Земляника свежая. Требования при заготовках, поставках и реализации (Полуниця свіжа. Вимоги під час заготівлі, постачання та реалізації)

ГОСТ 6882-88 Виноград сушеный. Технические условия (Виноград сушений. Технічні умови)

ГОСТ 7247-90 Бумага для упаковывания пищевых продуктов на автоматах. Технические условия (папір для пакування харчових продуктів на автоматах. Технічні умови)

ГОСТ 7730-89 Пленка целлюлозная. Технические условия (Плівка целюлозна. Технічні умови)

ГОСТ 7933-89 Картон для потребительской тары. Общие технические условия (Картон для спожиткової тари. Загальні технічні умови)

ГОСТ 7950-77 Картон переплетный. Технические условия (Картон палітурний. Технічні умови)

ГОСТ 8273-75 Бумага оберточная. Технические условия (Папір обгортковий. Технічні умови)

ГОСТ 9421-80 Картон тарный плоский склеенный. Технические условия (картон тарний плаский клеєний. Технічні умови)

ГОСТ 10354-82 Пленка полиэтиленовая. Технические условия (Плівка поліетиленова. Технічні умови)

ГОСТ 10459-87 Бумага – основа для клеевой ленты. Технические условия (Папір – основа для клейкої стрічки. Технічні умови)

ГОСТ 11293-89 Желатин. Технические условия (Желатин. Технічні умови)

ГОСТ 13511-91 Ящики из гофрированного картона для пищевых продуктов, спичек, табака и моющих средств. Технические условия (Ящики з гофрованого картону для харчових продуктів, сирників, тютюну та мийних засобів. Технічні умови)

ГОСТ 13512-91 Ящикииз гофрированного картона для кондитерских изделий. Технические условия (Ящики з гофрованого картону для харчових продуктів, сирників, тютюну та мийних засобів. Технічні умови)

ГОСТ 13513-86 Ящики из гофрированного картона для продуции мясной и молочной промышленности. Технические условия (Ящики з гофрованого картону для продуктів мясної та молочної промисловості. Технічні умови)

ГОСТ 13515-91 Ящики из тарного плоского склеенного картона для сливочного масла и маргарина. Технические условия (Ящики з тарного плаского картону для вершкового масла та маргарину. Технічні умови)

ГОСТ 16280-88 Агар пищевой. Технические условия (Агар харчовий. Технічні умови)

ГОСТ 16366-78 Соки плодовые и ягодные с мякотью. Технические условия (Cоки плодові та ягідні з мякоттю. Технічні умови)

ГОСТ 16599-71 Ванилин. Технические условия (Ванілін. Технічні умови)

ГОСТ 16830-71 Орехи миндаля сладкого. Технические условия (Горіхи мигдалю солодкого. Технічні умови)

ГОСТ 16831-71 Ядро миндаля сладкого. Технические условия ( Ядро мигдалю солодкого. Технічні умови)

ГОСТ 16832-71 Орехи грецкие. Технические условия (Горіхи грецькі. Технічні умови)

ГОСТ 16833-71 Ядро ореха грецкого. Технические условия (Ядро горіху грецького. Технічні умови)

ГОСТ 17308-88 Шпагаты. Технические условия (Шпагати. Технічні умови)

ГОСТ 18192-72 Соки плодовые и ягодные концентрированные. Технические условия (Соки плодові і ягідні концентровані. Технічні умови)

ГОСТ 18193-72 Соки из цитрусовых плодов. Технические условия (Соки з плодів цитрусів. Технічні умови)

ГОСТ 18251-87 Лента клеевая на бумажной основе. Технические условия (Стрічка клейова на паперовій основі. Технічні умови)

ГОСТ 18677-73 Пломбы. Конструкции и размеры (Пломби. Конструкції та розміри)

ГОСТ 19360-74 Мешки-вкладыши пленочные. Общие технические условия (мішки-укладки плівкові. Загальні технічні умови)

ГОСТ 20477-86 Лента полиэтиленовая с липким слоем. Технические условия (Стрічка поліетиленова з липким шаром. Технічні умови)

ГОСТ 21205-83 Кислота винная пищевая. Технические условия (Кислота вина харчова. Технічні умови)

ГОСТ 21405-75 Алыча мелкоплодная свежая. Технические условия (Алича дрібноплідна свіжа. Технічні умови)

ГОСТ 21536-76 Плоды бузины. Технические условия (Плоди бузини. Технічні умови)

ГОСТ 21832-76 Абрикосы свежие. Технические условия (Абрикоси свіжі. Технічні умови)

ГОСТ 21921-76 Вишня свежая. Технические условия (Вишня свіжа. Технічні умови)

ГОСТ 23285-78 Пакеты транспортные для пищевых продуктов и стеклянной тары. Технические условия (Пакети транспортні для харчових продуктів і скляної тари. Технічні умови)

ГОСТ 23452-79 Молоко и молочные продукты. Методы определения остаточных количеств хлорорганических пестицидов (Молоко і молочні продукти. Методи визначення залишкових кількостей хлорорганічних пестицидів)

ГОСТ 24597-81 Пакеты тарно-штучных грузов. Основные параметры и размеры (Пакети тарно-поштучних вантажів. Основні параметри і розміри)

ГОСТ 25336-82 Посуда и оборудование лабораторные стеклянные. Типы, основные параметры и размеры (Посуд і обладнання скляне. Типи, основні параметри і розміри)

ГОСТ 25892-83 Сок виноградный натуральный. Технические условия (Сік виноградний натуральний. Технічні умови)

ГОСТ 25951-83 Пленка полиэтиленовая термоусадочная. Технические условия (Плівка полиетиленова термозсідальна. Технічні умови)

ГОСТ 26574-85 Мука пшеничная хлебопекарная. Технические условия (Борошно пшеничне хлібопекарське. Технічні умови)

ГОСТ 26809-86 Молоко и молочные продукты. Правила приемки, методы отбора и подготовка проб к анализу (Молоко і молочні продукти. Правила приймання, методи відбирання і готування проб до аналізу)

ГОСТ 26927-86 Сырье и продукты пищевые. Метод определения ртути (Сировина та продукти харчові. Метод визначення ртуті)

ГОСТ 26972-86 Зерно, крупа, мука, толокно для продуктов д6етского питания. Методы микробиологического анализа (зерно, крупа, борошно для продуктів дитячого харчування. Методи мікробіологічного аналізу)

ГОСТ 28498-90 Термометры жидкостные стеклянные. Общие технические условия. Методы испытаний (Термометри рідинні скляні. Загальні технічні вимоги. Методи випробування)

ГОСТ 29047-91 Пряности. Гвоздика. Технические условия (Прянощі. Гвоздика. Технічні умови)

ГОСТ 29049-91 Пряности. Корица. Технические условия (Прянощі. Кориця. Технічні умови)

ГОСТ 29227-91 Посуда лабораторная стеклянная. Пипетки. Часть 1. Общие требования (Посуд лабораторний скляний. Піпетки. Частина 1. Загальні вимоги)

ГОСТ 29329-95 Весы для статического взвешивания. Общие технические условия (Ваги для статичного зважування. Загальні технічні умови)

ГОСТ 30363-96 Продукты яичные. Общие технические условия (Продукти яєчні. Загальні технічні умови)

Доповнити:

ДСТУ ГОСТ 1760:2018 (ГОСТ 1760-2014, IDT) Підпергамент. Технічні умови

ДСТУ 4834:2007 Молоко та молочні продукти. Правила приймання, відбирання та готування проб до контролювання

ДСТУ 7653:2014 Суниця свіжа. Технічні умови

ДСТУ 7963:2015 Продукти харчові. Готування проб для мікробіологічних аналізів

ДСТУ 7696:2015 Мак олійний. Загальні технічні вимоги

ДСТУ 7995:2015 Прянощі. Мускатний цвіт. Технічні умови

ДСТУ 8006:2015 Прянощі. Кардамон. Технічні умови

ДСТУ 8007:2015 Прянощі. Коріандр. Технічні умови

ДСТУ 8051:2015 Продукти харчові. Методи відбирання проб для мікробіологічних аналізів

ДСТУ 8133:2015 Яблука свіжі середніх та пізніх термінів достигання. Технічні умови

ДСТУ 8158:2015 Груші свіжі ранніх термінів достигання. Технічні умови

ДСТУ 8298:2015 Плоди та ядра фундука. Технічні умови

ДСТУ 8319:2015 Смородина чорна свіжа. Технічні умови

ДСТУ 8323:2015 Яблука свіжі ранніх термінів достигання. Технічні умови

ДСТУ 8325:2015 Вишня свіжа.Технічні умови

ДСТУ 8326:2015 Груші свіжі середніх та пізніх термінів достигання. Технічні умови

ДСТУ 8446:2015 Продукти харчові. Методи визначення кількості мезофільних аеробних та факультативно-анаеробних мікроорганізмів

ДСТУ 8447:2015 Продукти харчові. Метод визначення дріжджів і пліснявих грибів

ДСТУ 8471:2015 Фрукти кісточкові сушені. Технічні умови

ДСТУ 8494:2015 Фрукти насіннячкові сушені. Технічні умови

ДСТУ 8552:2015 Молоко та молочні продукти. Методи визначення вологи і сухої речовини

ДСТУ 9027:2020 Настанови управління якістю. Настанови щодо вхідного контролю продукції

У переліку нормативних документів :

- у позначці «ДСТУ 2438-94» рік прийняття замінити на «2014»;

- у позначці «ДСТУ 3662-97» рік прийняття замінити на «2018»;

- у позначці «ДСТУ 3781-98» рік прийняття замінити на «2014»;

- у позначці «ДСТУ 3845-99» рік прийняття замінити на «2014»;

- у позначці «ДСТУ 3893-99» рік прийняття замінити на «2016»;

- у позначці «ДСТУ 3924-2000» рік прийняття замінити на «2014»;

- у позначці «ДСТУ 4135-2002» рік прийняття замінити на «2021»;

- у позначці «ДСТУ 4273-2003» рік прийняття замінити на «2015»;

- у позначці «ДСТУ 4274-2003» рік прийняття замінити на «2019»;

- у позначці «ДСТУ 4286-2003» рік прийняття замінити на «2004»;

- у позначці «ДСТУ 4306:2004» рік прийняття замінити на «2016»

- у позначці «ДСТУ 4333-2004» рік прийняття замінити на «2018»;

- у позначці «ДСТУ 4391-2005» рік прийняття замінити на «2017»;

- у позначці «ДСТУ 4394-2005» рік прийняття замінити на «2020»;

- у позначці «ДСТУ 4404-2003» рік прийняття замінити на «2005»;

- назву «ДСТУ 4623:2006» доповнити «ГОСТ 31361-2008».

Розділ 3.

Доповнити пунктами 3.5, 3.6, 3.7.

«3.5 морозиво з комбінованим складом сировини кисломолочне

Морозиво вироблене з використанням заквасочних культур або кисломолочних продуктів»

«3.6 морозиво з комбінованим складом сировини йогуртове

Морозиво вироблене з використанням заквасочних культур для йогурту або йогурту»

«3.7 морозиво з комбінованим складом сировини сиркове

Морозиво вироблене з використанням не менше 15% сиру кисломолочного»

Розділ 5

Підрозділ 5.2

Пункт 5.2.1

Таблиця 1 показник «Смак і запах» доповнити:

«Для кисломолочного, йогуртового, сиркового – кисло-солодкий, характерний для кисломолочних продуктів».

Пункт 5.2.2

Таблиця 2 графу «Кислотність,ºТ, не більше» доповнити:

Кисломолочне, йогуртове, сиркове

120

Показник «Сахароза, масова частка, % не менше» для всіх видів морозива замінити на «7» .

Пункт 5.2.7

Викласти в новій редакції:

«5.2.7 Загальна масова частка харчосмакових продуктів, глазурі (шоколаду), вафель, печива, декоративних харчових продуктів не повинна перевищувати 50% маси нетто порції морозива та не більше ніж 55% для тортів, кексів, рулетів, тістечок».

Доповнити пунктом 5.2.9

«5.2.9 Вміст молочнокислих мікроорганізмів в морозиві кисломолочному, йогуртовому не менше 1*106 КУО в 1 г».

Пункт 5.3.2

У сьомій позиції переліку посилання на «ГОСТ 21921» замінити на «ДСТУ 8325».

У дев’ятій позиції переліку посилання на «ГОСТ 21122» замінити на «ДСТУ 8133».

У десятій позиції переліку посилання на «ГОСТ 21713» замінити на «ДСТУ 8326».

У одиннадцятій позиції переліку посилання на «ГОСТ 21714» замінити на «ДСТУ 8158».

У дванадцятій позиції переліку посилання на «ГОСТ 6828» замінити на «ДСТУ 7653».

У двадцятьдругій позиції переліку посилання на «ГОСТ 6829» замінити на «ДСТУ 8319».

У двадцятьвосьмій позиції переліку посилання на «ГОСТ 28501» замінити на «ДСТУ 8471».

У двадцятьдев’ятій позиції переліку посилання на «ГОСТ 28502» замінити на «ДСТУ 8494».

У п’ятьдесятпершій позиції переліку посилання на «ГОСТ 16834» та «ГОСТ 16835» замінити на «ДСТУ 8298».

Пункт 5.3.5

У другій позиції переліку посилання на «ГОСТ 29055» замінити на «ДСТУ 8007».

У четвертій позиції переліку посилання на «ГОСТ 29051» замінити на «ДСТУ 7995».

У шостій позиції переліку посилання на «ГОСТ 29052» замінити на «ДСТУ 8006».

У восьмій позиції переліку посилання на «ГОСТ 12094» замінити на «ДСТУ 7696».

Розділ 6

Викласти в новій редакції:

«6.1 Під час виробництва морозива необхідно виконувати вимоги щодо безпеки, встановлені в ДНАОП 1.8.20-1.05, МБТ і СН 5061 та ДСП 4.4.4.011.

6.2 Виробничі приміщення мають бути обладнанні вентиляцією відповідно до ДБН В.2.5.-67 та ДСТУ Б А.3.2-12.

6.3 Мікроклімат виробничих приміщень має відповідати державним санітарно-гігієничним нормам ДСН 3.3.6-042.

6.4 Пожежна безпека повинна відповідати вимогам ДБН В.2.5-56.

6.5 Енергобезпека повинна відповідати вимогам ДСТУ 7237.

6.6 Рівень шуму, технологічне устаткування за показниками безпеки вибухова безпека повинні відповідати вимогам чинного законодавства.»

Розділ 7

Назву викласти в новій редакції:

«7 Вимоги щодо охорони довкілля, стилізування»

Викласти в новій редакції:

«7.1 Повітря робочої зони виробничих приміщень – згідно з чинними гігієнічними нормами.

7.2 Контролювання викиду шкідливих речовин в атмосферу здійснюють згідно з чинними гігієнічними нормами.

7.3 Стічні води, утворені під час виготовлення сумішей, повинні підлягати очищення та відповідати СанПіН 4630.

7.4 Охорону грунту від забруднення побутовими та промисловими відходами треба здійснювати згідно з наказом «Державні санітарні норми та правила утримання територій населених місць».

7.5 Утилізують неякісний та небезпечний продукт згідно з ДСТУ 4462.3.01, ДСТУ 4462.3.02 та Законом «Про вилучення з обігу, переробку, утилізацію, знищення або подальше використання неякісної та небезпечної продукції».

Розділ 8

Підрозділ 8.1 викласти в новій редакції:

«8.1 Марковання має відповідати вимогам чинного законодавства та Закону України про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів».

Підрозділ 8.2

Сьому позицію переліку вилучити.

Підрозділ 8.6

Доповнити:

«Морозиво з комбінованим складом сировини кисломолочне _________________ ДСТУ 4735:2007»

(власна назва, за наявності)

Доповнити підрозділом 8.8:

«8.8 У разі постачання на експорт додаткові вимоги до маркування зазначають у договорі-контракті».

 

Розділ 9

Підрозділ 9.8

Вилучити посилання на «ГОСТ 7247, ГОСТ 7730, ГОСТ 7933, ГОСТ 7950, ГОСТ 8273, ГОСТ 9421, ГОСТ 10354, ГОСТ 10459, ГОСТ 13511, ГОСТ 13512, ГОСТ 13513, ГОСТ 13515, ГОСТ 17308, ГОСТ 18251, ГОСТ 18677, ГОСТ 193860, ГОСТ 20477, ГОСТ 23285, ГОСТ 24597».

 

Розділ 11

Підрозділ 11.1

Замінити посилання на «ГОСТ 26668» посиланням на «ДСТУ 8051», посилання на «ГОСТ 26669» на «ДСТУ 7963», посилання на «ГОСТ 26929» на «ДСТУ 7670».

Підрозділ 11.4 вилучити.

Підрозділ 11.24 вилучити.

 

Розділ 12

Підрозділ 12.1

Пункт 12.1.2 викласти в новій редакції:

«12.1.2 Визначають партію, об’єм вибірок та відбирають проби згідно з ДСТУ 4834 та ДСТУ ISO 707».

 

Додаток Б

П’ятий рядок викласти в новій редакції:

З плодами, ягодами та ароматизаторами

Плоди, ягоди, продукти їх переробки у сполученні з ароматизаторами

0,1 (сухих речовин плодів, ягід)

 

У сімнадцятому рядку таблиці відповідно до морозива «з повітряною кукурудзою, повітряним рисом,….(далі по тексту) показник «Масова частка харчосмакового продукту, % не менше ніж» викласти в новій редакції: 1,0.

У вісімнадцятому рядку таблиці відповідно до морозива «з шоколадом, шоколадною стружкою…..(далі по тексту) першу та другу колонку доповнити позиціями переліку «плоди та ягоди сушені цілі або подрібнені»

У девятнадцятому рядку таблиці відповідно до морозива «з мякою карамеллю, джемом…..(далі за текстом) першу та другу колонку доповнити позицією переліку «наповнювач (ароматичний/смако-ароматичний)

Доповнити рядками:

З наповнювачем

Морозиво виготовлено за ДСТУ 4734:2007

10,0

З горіхами, арахісом та ароматизатором

Горіхи, арахіс у сполучені з ароматизатором

0,1

 

Додаток В

Таблиця В.1

Доповнити рядком:

Шоколад (чорний/темний, молочний, білий з добавками

20

10