20 лютого 2019 року відбулися загальні збори Асоціації українських виробників «Морозиво і заморожені продукти» щодо підсумків роботи за 2018 р та основних задач на наступний рік

 

   З вітальним словом до гостей та учасників звернувся президент Асоціації українських виробників «Морозиво і заморожені продукти» Бартковський Ігор Ілліч.

   В роботі зборів прийняли учать:

   Народний депутат України, Президент Української Аграрної конфедерації Козаченко Л.П., заступник директора департаменту – начальник управління державного контролю Держпродспоживслужби України Белоус М.В., заступник директора департаменту продовольства Міністерства агарної політики та продовольства України Хомічак Л.В.

   Козаченко Л.П. вручив Асоціації українських виробників «Морозиво і заморожені продукти» сертифікат щодо вступу в ГО «Українська аграрна конфедерація».

 

   Обсяги виробництва морозива

   За 2018 рік загальний обсяг виробництва морозива в Україні склав 93,4 тонн або 96,8 %.

   Експорт морозива за 2018 рік склав 6 100 тонн, темп зростання 121,3 %

   Імпорт морозива за 2018 рік виріс у 1,1 рази і склав 296 тонни.

   За 2018 рік з України вивезено морозива на 5 800 тонн більше, ніж ввезено. Майже в 21,0 рази експорт перевищив імпорт.

   Обсяги виробництва заморожених продуктів

   За 2018 рік загальний обсяг виробництва м'ясних напівфабрикатів склав 70 400 тонн, темп зростання 93,5 %.

   Експорт м'ясних напівфабрикатів склав 2 700 тонн, темп зростання 112,3%.

   Імпорт м'ясних напівфабрикатів склав 3 400 тонн або 141,3%.

   Імпорт перевищив експорт в 1,3 рази.

   Обсяг виробництва макаронних виробів з начинкою за 2018 рік склав 118 600 тонн, темп зростання 97,0 %.

   Експорт склав 25 700 т або 104,1%.

   Імпорт склав 36 500 т або 131,0%.

   Майже в 1,4 рази імпорт перевищив експорт.

   За 2018 рік обсяг виробництва заморожених, свіжих овочів склав 11 800 тонн, темп зростання 102,1%.

Обсяг виробництва плодів та горіхів свіжих та морожених склав 13 000 тонн, темп росту 142,1%.

 

   Про якість та безпеку продукції підприємств АУВМ і ЗП

   Згідно з планом робіт, АУВМ і ЗП в 2018 році двічі проводилося дослідження морозива і заморожених продуктів на відповідність вимогам ДСТУ.

   Дослідження проводилися ДП «Укрметртестстандартом».

   Мета - популяризація вітчизняної продукції в Україні.

   Перевірка показала - зразки за фізико-хімічними та органолептичними показниками відповідають вимогам нормативних документів.

   Результати досліджень були оприлюднені в журналах:

  • «Мир продуктов»

  • «Продукти & інгредієнти»

на сайтах:

  • АУВМ і ЗП;

  • Департаменту продовольства Мінагрополітики України;

  • Держпродспожівслужби;

  • газети «Аграрний тиждень».

  • інтернет-видання УНІАН;

  • тижневика «Ліги виробників харчових продуктів».

   28.06.2018 року Асоціація провела в УНІАН «Укрінформ» прес-конференцію на тему «Успішним курсом за якістю українського продукту», яка була присвячена питанню якості та безпеки вітчизняного морозива.

   У прес-конференції взяли участь представники Міністерства аграрної політики та продовольства України, Держпродспоживслужби, ДП «Науковий центр харчової та хімічної безпеки ім. Л. Медведя», ДП «Укрметртестстандарт », ДП «УкрНДНЦ», НУХТ та інші.

   Були присутні представники засобів масової інформації, учасники прес-конференції відповіли на різні запитання преси щодо безпечності та якості вітчизняного морозива.

   Велася пряма трансляція прес-конференції на сайті Укрінформ і на каналі YouTube. Цю позитивну практику необхідно продовжити.

   Розробка Методичних настанов по морозиву і замороженим продуктам

   Відповідно до вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 22.07.2014 № 1602-VII (ст. 21 та 33) та рішення загальних зборів Асоціації від 18.02.2016 р. протокол № 1 АУВМ і ЗП розробила проект Методичних настанов для підприємств з виробництва заморожених продуктів щодо підготовки та впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів на основі концепції HACCP та проект Методичних настанов для підприємств з виробництва морозива щодо підготовки та впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів на основі концепції HACCP.

   Методичні настанови рекомендовані Директоратом безпечності та якості харчової продукції Міністерства агарної політики та продовольства України (вих. № 31-15-15/27280) для застосування для виробників морозива/заморожених продуктів, затверджені Президентом Асоціації, надруковані та надані підприємствам для використання в роботі.

   Згідно з вимогами Закону України № 1602 Статті 6 Методичні Настанови направлені були до погодження та затвердження до Цетрального органу виконавчої влади, що формує та забезпечує реалізацію державною політики у сфері охорони здоров’я - до Міністерства Охорони здоров’я України.

   МН пройшли громадське обговорення, були погоджені МОЗом та, на даний час, проходять завершуючи процедури затвердження.

 

   Загальні збори одноголосно проголосували за вступ до АУВМ і ЗП, в якості Асоційованих членів, ТОВ «Компрессорс Інтернешнл» та ТОВ «Патіпосуд». 

Основні завдання АУВМ і ЗП на 2019 рік:

    • формувати громадську думку щодо безпечності та якості харчових продуктів, зокрема морозива та заморожених напівфабрикатів.

    • впроваджувати передові системи контролю та безпеки харчових продуктів, зокрема морозива та заморожених напівфабрикатів.

    • сприяти відкриттю нових експортних ринків і посилення присутності нашої продукції на вже освоєних;

    • постійно вдосконалювати законодавчу і нормативну бази в агропромисловій сфері, вивчаючи і узагальнюючи міжнародний досвід з адаптації законодавства України до світових норм і стандартів;

    • постійно впроваджувати інновації та залучати інвестиції для удосконалення виробництва морозива і заморожених напівфабрикатів;

    • спростити умови торгівлі. Зробити більш ефективної аграрну логістику.