26 червня 2018 року в приміщенні прес-центру УНІА «Укрінформ» відбулася прес-конференція на тему «Успішним курсом за якістю українського продукту».

   Організатором цього заходу виступила Асоціація українських виробників «Морозиво і заморожені продукти».

   В заході взяли участь:

Бартковський Ігор Ілліч

Президент Асоціації українських виробників

«Морозива і заморожених продуктів»

Пахолюк Віталій Степанович

Виконавчий директор Асоціації українських

виробників «Морозива і заморожених продуктів»

Бахур Еліна Валентинівна

Директор з якості та безпечності харчових продуктів Асоціації українських виробників «Морозива і заморожених продуктів»

Лапа Володимир Іванович

Голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужби)

Щирова Наталія Сергіївна

Керівник експертної групи безпечності харчової продукції Мінагрополітики

Коваль Павло Васильович

Генеральний директор Української Аграрної конфедерації

Семенович Володимир Константинович

Начальник УкрПРОДТЕСТ

Носенко Тамара Тихонівна

Завідувач кафедри жирів та парфумерно-косметичних продуктів Національного університету харчових технологій (НУХТ), доктор технічних наук, доцент

Андрощук Валентина Вікторівна

Провідний інженер науково-дослідного відділу з розробки стандартів та координації технічних комітетів НДІ стандартизації ДП «УкрНДНЦ»

Суховецький Олександр Леонідович

Головний технолог ПАТ «Житомирський маслозавод»

Бодня Світлана Андріївна

Інженер з якості ПОГ АПВТ «Фірма Ласка»

 

 

 

   На прес-конференції зокрема були зазначено, що на сьогодні, якість вітчизняного морозива та заморожених продуктів, їх безпека відіграють все більшу роль у вирішенні соціально-економічних проблем держави та переробних підприємств зокрема.

   З метою підвищення конкурентоздатності продукції власного виробництва, Асоціація українських виробників "Морозиво і заморожені продукти" спільно з підприємствами її членами у 2016 році започаткували програму добровільного контролю якості морозива та заморожених продуктів. Добровільні дослідження розпочаті за згодою виробників, триватимуть і в подальшому та проводитимуться двічі на рік.

   Слід зазначити, що нормативні документи, якими користуються вітчизняні виробники при виробництві морозива та заморожених продуктів, розроблені спеціалістами Асоціації (ДСТУ 4733:2007; ДСТУ 4734:2007; ДСТУ 4735:2007;ДСТУ 8686:2016; ДСТУ 6028:2008), на сьогодні відповідають потребам ринку, сприяють розвитку вільної торгівлі, підвищенню конкурентоспроможності вітчизняної продукції та унеможливлюють їх використання з метою введення в оману споживачів.

   Доречно зазначити, як результат надання виробниками великого значення якості вітчизняної продукції, три підприємства, у т.ч. 2 підприємства з виробництва морозива - "Житомирський маслозавод", "Ласунка", що входять до складу Асоціації, отримали дозвіл на експорт продукції до країн Євросоюзу.

   На сьогодні, вітчизняне морозиво експортується більш ніж до 50 країн світу, що свідчить про високі стандарти безпечності та якості його виробництва в Україні.

   Разом з тим, у відповідності до вимог Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів" АУВМ і ЗП розроблені Методичні настанови для підприємств з виробництва морозива, якими встановлені їх відповідності положенням діючого законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів.

   У даний час Методичні настанови для підприємств з виробництва морозива передані в МОЗ для остаточного затвердження

   З підсумковими матеріалами та відео з прес-конференції можна ознайомитись на сайті УНІА «Укрінформ» за посиланням: https://www.ukrinform.ua/rubric-presshall/2484301-akist-ukrainskih-produktiv-slah-do-virisenna-socialnoekonomicnih-problem-derzavi.html