19 липня 2017 р. в УНІА «Укрінформ» відбулася прес-конференція на тему «Успішним курсом за якістю українського продукту»

20.07.2017


   19 липня 2017року в приміщенні прес-центру УНІА «Укрінформ» відбулася прес-конференція на тему «Успішним курсом за якістю українського продукту».

   Організатором цього заходу виступила Асоціація українських виробників «Морозиво і заморожені продукти».

В заході взяли участь:

Бартковський Ігор Ілліч

Президент Асоціації українських виробників

«Морозива і заморожених продуктів»

Бахур Еліна Валентинівна

Виконавчий директор Асоціації українських виробників «Морозива і заморожених продуктів», модератор прес-конференції

Мороз Микола Анатолійович

Директор департаменту продовольства Міністерства аграрної політики та продовольства України

Гаркавенко Тетяна Олександрівна

Завідувач науково-дослідного бактеріологічного відділу Державного НДІ з лабораторної діагностики та ветсанекспертизи, старший науковий співробітник, кандидат ветеринарних наук

Подрушняк Анатолій Євгенович

Заступник директора ДП «Науковий центр превентивної токсикології харчової та хімічної безпеки ім. Л.М. Медведя МОЗ України», кандидат медичних наук

Адамчук Таміла Володимирівна

Старший науковий співробітник ДП «Науковий центр превентивної токсикології харчової та хімічної безпеки ім. Л.М. Медведя МОЗ України»

Шатаєва Тетяна Олександрівна

Заступник начальника науково-дослідного центру випробувань продукції ДП «Укрметртестстандарт»

Кохан Світлана Василівна

Провідний інженер науково-дослідного відділу з розробки стандартів та координації технічних комітетів НДІ стандартизації ДП «УкрНДНЦ»

Поліщук Галина Євгеніївна

Завідувач кафедри технології молока і молочних продуктів Національного університету харчових технологій (НУХТ), доктор технічних наук, професор

Романчук Ірина Олегівна

Завідувач відділом молочних продуктів та продуктів дитячого харчування Інституту продовольчих ресурсів НААН України, кандидат технічних наук

Слива Юлія Володимирівна

Доцент кафедри стандартизації та сертифікації с/х продукції НУБіП України, кандидат технічних наук

   На прес-конференції зокрема були зазначено, що на сьогодні, якість вітчизняного морозива, його безпека відіграють все більшу роль у вирішенні соціально-економічних проблем держави та переробних підприємств зокрема.

   З метою підвищення конкурентоздатності продукції власного виробництва, Асоціація українських виробників "Морозиво і заморожені продукти" спільно з підприємствами її членами у 2016 році започаткували програму добровільного контролю якості морозива та заморожених продуктів. Добровільні дослідження розпочаті за згодою виробників, триватимуть і в подальшому та проводитимуться двічі на рік.

   Слід зазначити, що нормативні документи, якими користуються вітчизняні виробники при виробництві морозива та заморожених продуктів, розроблені спеціалістами Асоціації (ДСТУ 4733:2007; ДСТУ 4734:2007; ДСТУ 4735:2007 і ДСТУ 8686:2016), на сьогодні відповідають потребам ринку, сприяють розвитку вільної торгівлі, підвищенню конкурентоспроможності вітчизняної продукції та унеможливлюють їх використання з метою введення в оману споживачів.

   Доречно зазначити, як результат надання виробниками великого значення якості вітчизняної продукції, три підприємства, у т.ч. 2 підприємства з виробництва морозива - "Житомирський маслозавод", "Ласунка", що входять до складу Асоціації, отримали дозвіл на експорт продукції до країн Євросоюзу.

   На сьогодні, вітчизняне морозиво експортується до 30 країн світу, що свідчить про високі стандарти безпечності та якості його виробництва в Україні.

   Разом з тим, у відповідності до вимог Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів" АУВМ і ЗП розроблені Методичні настанови для підприємств з виробництва морозива, якими встановлені їх відповідності положенням діючого законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів.

   У даний час Методичні настанови для підприємств з виробництва морозива передані в МОЗ для затвердження

   З підсумковими матеріалами та відео з прес-конференції можна ознайомитись на сайті УНІА «Укрінформ» за посиланням: https://www.ukrinform.ru/rubric-presshall/2266229-instrukcia-po-poedaniu-morozenogo-kak-v-ukraine-obespecivaut-kacestvo-zamorozennyh-produktov.html.