Методичні настанови для дотримання вимог щодо розроблення, запровадження та використання постійно діючих процедур, які базуються на принципах системи НАССР для виробників морозива

Методичні настанови для дотримання вимог щодо розроблення, запровадження та використання постійно діючих процедур, які базуються на принципах системи НАССР для виробників заморожених напівфабрикатів в тістовій оболонці

   20 вересня 2015 року вступив в дію закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 22.07.2014 № 1602-VII.

   Відповідно до змін в термінології виробники морозива та заморожених продуктів є операторами ринку харчових продуктів, які, згідно статті 20 (Закону № 1602-VII), зобовязані розробляти, вводити в дію та застосовувати постійно діючи процедури, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (системи НАССР).

   Вимоги щодо застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи НАССР (стаття 21 Закону № 1602-VII), передбачають можливість застосування типових планів системи НАССР, які містяться в методичних настановах (МН) та які включають інформацію про небезпечні фактори, програми-передумови, процедури в критичних контрольних точках та процедури ведення записів. При цьому використання типового плану системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках є можливим виключно у разі , якщо потужність відповідає тому опису, якій міститься у методичних настановах.

   Методичні настанови – настанови щодо виконання загальних гігієнічних вимог, а також інших вимог, що визначені законодавством про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, розробляються об’єднанням операторів ринку (тобто АУВМ і ЗП) та затверджуються відповідними органом державної влади.

   Вимоги до розроблення та затвердження таких МН містяться в статті 33 (Закону № 1602-VII).

   З метою відповідності законодавству України, Асоціацією українських виробників "Морозиво і заморожені продукти", як профільною Асоціацією виробників морозива та заморожених напівфабрикатів, підготовлено проект методичних настанов щодо розроблення, запровадження та використання постійно діючих процедур, які базуються на принципах НАССР для виробників морозива та заморожених напівфабрикатів, які виконані з врахуванням особливості продукції, діючої нормативної бази, технологічних схем та ризиків для безпечності харчових продуктів, що можуть мати місце під час виробництва зазначених харчових продуктів.

   Відповідно до вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації» АУВМ і ЗП оприлюднює проекти Методичних настанов для отримання коментарів.

   Проект Методичних настанов для дотримання вимог щодо розроблення, запровадження та використання постійно діючих процедур, які базуються на принципах системи НАССР для виробників морозива;

   Проект Методичних настанов для дотримання вимог щодо розроблення, запровадження та використання постійно діючих процедур, які базуються на принципах системи НАССР для виробників заморожених напівфабрикатів в тістовій оболонці.

   Зауваження та пропозиції приймаються до 07.04.2017 р. за адресою auvm@auvm.com.ua.